Aile eğitimi, engelli çocuğa sahip ailelerin çocuklarının çok yönlü gelişimini desteklemeleri ve onları bir birey olarak kabul ederek en doğru iletişimi kurmaları konusunda uzman kişiler tarafından bilgilendirildikleri yönlendirme, rehberlik ve destek hizmetlerinin bütünüdür.
Aile Eğitimi ve Terapisi
Aile Eğitimi
- Merkezimizde eğitime başlayan her çocuk aldığı tanı ve bu tanı doğrultusunda uygulanacak yaklaşım ve yöntemler ile ilgili ve uygulanacak eğitim programı hakkında bilgilendirilir.
- Her seans sonrasında yapılan çalışma ve içerik ile ilgili aileye kısa bilgilendirme yapılır.
- Gerekli durumlarda çalışmanın evde desteklenmesi ve eğitim sürekliliği sağlamak için ev programı ve ödevler planlanarak ailenin çocuğun eğitimine aktif katılımı sağlanır.
- Aileler; çocukla iletişim, çocukla oyun, çocuğun gelişim özellikleri, problem davranışlarla baş etme ve davranış değiştirme, tuvalet eğitimi, cinsel eğitim, okul sorunları gibi konularda grup çalışmalarına alınır.
- Tüm çocukların devam ettiği okul, kreş yada anaokulundaki eğitimcileri ile bireysel görüşmeler yapılıp aile, okul ve özel eğitim işbirliğinin oluşturulması sağlanır.
- Çocuğun klinik takibini yapan uzman, doktor veya okulundaki rehber öğretmeni gibi alan çalışanları ile iletişim ve bilgi alışverişinde bulunulur.
Aile Terapisi
Aile terapisi, sorunlarının üstesinden gelmesinde yardım etmek için ailenin güçlerini ve sağlamlığını arttırmayı amaçlayan, bireye ve bireyin sosyal destek ağlarına yönelik bir terapi yaklaşımıdır. Ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini ve iletişimini ele alır.
Gelişimsel zorluk ve gelişimsel sınırlılık tanısı almış çocuk sahibi ebeveynlerin diğer ebeveynlerden farklı birçok sorumlulukları ve problemleri mevcuttur. Böyle bir çocuğun varlığı hayatın her alanında aileler için yeni sorumlulukları, korku ve endişeleri, ruhsal ve fiziksel stresi beraberinde getirir. Ebeveynlerin özel yaşamlarında, anne baba rollerinde, sosyal çevrelerinde, gelecek planlarında, mesleki yaşantılarında, ailenin yapısında ve işleyişinde, ekonomi konularında da büyük değişikliklere yol açar. Yapılan bazı çalışmalarda, bu ailelerin daha fazla aile içi problem yaşadıkları ve daha fazla depresif belirtiler gösterdikleri saptanmıştır.
Çocuğun gelişimi, sağlıklı aile içi etkileşim ve iletişime dayanmaktadır. Çocuğun aile ile nasıl bir etkileşim içinde olduğu aile ilişkilerinin atmosferi, problem çözme becerileri, yaşanılan sorunu kabullenme ve baş edebilme düzeyleri, anne ve babanın ayrı ayrı psikolojik sağlıkları; çocuğun sosyal duygusal bilişsel fiziksel ve dil gelişimi, öz bakım gelişimi açısından etkilidir. Özellikle annenin ruhsal durumu, yakın, sıcak ve duyarlı sosyal çevrenin varlığı, aile ve eş ilişkileri; çocuğun annesi ve sosyal çevresiyle güvenli bir bağ oluşturmasına ön ayak olurken uygulanan eğitim programından üst düzeyde fayda sağlanmasında etkilidir.
